Hasznos információk

Beiratkozás

A Beiratkozás az első és legfontosabb feladatotok, amit a Gólyahéten el KELL végeznetek, amennyiben ezt nem teszitek meg pótdíjat kell fizetni!

Beiratkozásoddal jön létre a hallgatói jogviszonyod, attól a naptól leszel hivatalosan az Egyetem hallgatója. Az ünnepélyes tanévnyitóról (ahol illik az alkalomnak megfelelő öltözetben megjelenni), a beiratkozásról, és az első (regisztrációs) héten tartott tájékoztatók időpontjairól a felvételi értesítésben kapsz pontos információt. A beiratkozás után eldöntheted, hogy aktív vagy passzív féléven szeretnél lenni.

 Beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

 • a Neptunból két példányban kinyomtatott
  • beiratkozási lap;
  • ha önköltséges a költségviselési formája, akkor a képzési szerződést is;
 • a felvételi döntésről kapott határozatot (csak ajánlott, e nélkül is be lehet iratkozni);
 • a (beiratkozáson megjelent) személy azonosítására alkalmas okmányt (személyazonosító ig., jogosítvány, útlevél);
 • a felvett hallgató személy azonosítására alkalmas okmányának (személyazonosító ig., jogosítvány, útlevél) és lakcímkártyájának lakcímet tartalmazó oldalának (jól olvasható) fénymásolatát;
 • a felvételi többletpontokat igazoló okmányok eredeti példányát és fénymásolatát,
  • kivéve: a mester képzés felvételin korábban bemutatott okmányok 
 • kék színű tollat.
 • Ha NEM volt a BME hallgatója az elmúlt két tanévben:
  • a felvétel alapjául szolgáló bizonyítványok, oklevelek eredeti példányát és (jól olvasható) fénymásolatát (középiskolai bizonyítvány, érettségi, nyelvvizsga, technikusi oklevél, leckekönyv, főiskolai oklevél, stb.) :
   • mesterképzésnél felsőfokú oklevél, vagy érvényes igazolása (ezek későbbi bemutatatása külföldi végzettség esetén sem lehetséges)
   • nyelvvizsgák bizonyítványai;
  • TAJ kártyáját, adóigazolványát, bankszámlaszámát (nem kell másolat);
 • Fontos: Beiratkozása (személyesen, vagy meghatalmazott útján) csak a fenti eredeti okmányok bemutatását, illetve a másolatok leadását követően lehetséges! (Ezt a beiratkozást nem pótolja a Neptunban a bejelentkezés a félévre, a tantárgyfelvétel, stb.) 

 Alaptámogatás

Az egyetemista élet egy sokatok számára új városban elég izgalmas és pörgős. Gondoskodni kell magatokról, meg kell teremteni a tanuláshoz és a mindennapi szükségletek kielégítéséhez elegendő anyagi forrást, amihez sokszor kevésnek bizonyul az otthonról kapott támogatás. Aggodalomra viszont semmi ok, mert az Egyetem is segíti diákjait különböző módokon.

Nagyon sok féle ösztöndíj létezik, amikhez különböző pályázatokon keresztül lehet hozzájutni. Az, hogy téged melyik érint, később kialakul, hiszen rengeteg múlik az érdeklődéseden, hozzáállásodon és a lehetőségeiden, azonban az alaptámogatás az egyik legfontosabb és az egyik legkorábban igényelhető szociális támogatás, ami csak egyszer igényelhető, és nem rossz, ha észben tartod.

Alaptámogatásra az jogosult, aki adott képzési szinten először létesít hallgatói jogviszonyt, államilag támogatott, teljes idejű alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre vagy mesterképzésre jelentkezik be, és szociális rászorultságát igazolja, azaz I. vagy II. rászorultsági kategóriába sorolható, valamint eléri a Rendszeres Szociális Ösztöndíj minimum pontszámát. Egyszeri juttatás, alapképzésen 64 260 Ft, mesterképzésen 96 390 Ft. Igényelni a rendszeres szociális ösztöndíjjal együtt tudod.

Határidők:

Az elektronikus szociális pályázatok leadási határideje: 2019. augusztus 26. 23:59!

Az elektronikus szociális pályázatok hiánypótlási határideje: 2019. szeptember 14. 23:59!

A szociális pályázatok személyes bemutatása és leadása: 2019. szeptember 2 - 2019. szeptember 16.!

A pályázás menete:

 1. A pályázati adatlap kitöltése a http://szoc.sc.bme.hu honlapon.
 2. A pályázathoz kapcsolódó igazolások feltöltése a http://szoc.sc.bme.hu honlapra.
 3. A pályázathoz kapcsolódó igazolások személyes bemutatása a pályázó szociális helyzetéről.

Nagyon fontos, hogy tartsd észben a határidőket, mert az egyes ösztöndíjakhoz, támogatásokhoz szükséges igazolásokat nem mindig lehet 2-3 nap alatt összeszedni! Jó, ha ezeket már a kiíráskor elkezded beszerezni!

 Kollégiumi és szociális alapú támogatások igénylése

Két nagyon fontos dologra, amit megpályázhatsz, mint BME hallgató: 

KOLLÉGIUMI FÉRŐHELY PÁLYÁZAT

A pályázat első lépése a https://kefir.bme.hu/ honlapon a kollégiumi ferőhelypályázat kitöltése. Alapszakos gólyaként kolit szociális vagy tanulmányi alapon igényelhetsz. Utóbbihoz szükséges a felvételi pontszámod megadása. Mestergólyaként tanulmányi és közösségi vagy szocális alapon pályázhatsz.

Szociális alapú pályázat esetén a https://szoc.sc.bme.hu/ oldalon is be kell jelentkezned és leadnos a szociális pályázatod. (Érdemes nem az utolsó pillanatokra hagyni a bejelentkezést, mert a hivatalos igazolások beszerzése hosszú időt vehet igénybe!)

A kollégiumi pályázatot figyelmesen töltsd ki, mert ha valótlan adatokat adsz meg, akkor a későbbiekben ebből problémák adódhatnak. Fontos, hogy a leírtakat tartsd be, mert ha elfelejtenéd kitölteni, csak a határidő másnapján jut eszedbe, félreérted stb., akkor ősszel nem lesz helyed a kollégiumban. 

Határidők:

Kollégiumi jelentkezés leadásának határideje elsőféléves hallgatók számára: 2019. augusztus 18. 23:59!

Elektronikus szociális pályázatok leadása elsőféléves hallgatók számára kollégiumi férőhelyhez: 2019. augusztus 12. 23:59!

Elektronikus szociális pályázatok hiánypótlása elsőféléves hallgatók számára kollégiumi férőhelyhez: 2019. augusztus 19. 23:59!

Javasoljuk, hogy alaposan olvasd el a szociális adatok kitöltése előtt az útmutatókat a https://szoc.sc.bme.hu oldalon, majd pedig szerezd be a rendszer által kiírt összes igazolást. Az igazolásokat scannelve, hiánytalanul fel kell tölteni a https://szoc.sc.bme.hu –ra!

Az eredeti igazolásokat szeptemberben személyesen a GTK HK által kijelölt időpontokban is be kell mutatnod! (Felhívjuk figyelmedet, hogy csak ezzel válik teljessé a pályázat, azaz, ha valaki a bemutatást elmulasztja vagy az elektronikusan leadott és személyesen bemutatott igazolások között eltérés tapasztalható, a kollégiumi felvételi eljárásból a pályázó visszamenőleg kizárásra kerül.) 

Az eredmény a GTK HK honlapján kerül közzétételre. Fontos, hogy a kollégiumi felvételi és beköltözési időszakban naponta olvasd e-mailjeidet, ugyanis bármilyen felmerülő probléma esetén ezen a csatornán fogunk megkeresni. További információkat a gtkhk.hu honlapon találsz, ha pedig itt sem kapsz választ kérdéseidre, akkor a szociális pályázattal kapcsolatban a jutter@gtkhk.hu címen kérdezhetsz, egyéb kollégiummal kapcsolatos kérdéseket pedig a koli@gtkhk.hu-n tehetsz fel.

SZOCIÁLIS ALAPÚ PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

Az egyetemen jelenleg rendszeres szociális támogatásra és alaptámogatásra pályázhatsz. Ezekhez a https://szoc.sc.bme.hu/ oldalon kell leadnod a jelentkezésedet, majd pedig beszerezned a megadott igazolásokat a kijelölt határidőig és eljönni a bemutatásra. Mint feljebb is írtuk, kérjük, szánj elegendő időt az igazolások, hivatalos dokumentumok beszerzésére! A útmutatót figyelmesen olvasd el, mivel hiányos pályázat esetén nem leszel jogosult a juttatásra. Minderről bővebben a szociális alapon adható juttatások, illetve a pályázat honlapján található útmutatóban olvashatsz.

Határidők:

Az elektronikus szociális pályázatok leadási határideje: 2019. augusztus 26. 23:59!

Az elektronikus szociális pályázatok hiánypótlása: 2019. szeptember 14. 23:59!

Szociális pályázatok személyes beutatása és leadása: 2019. szeptember 2 - 2019. szeptember 16.!

A pályázás menete:

 1. A pályázati adatlap kitöltése a https://szoc.sc.bme.hu/ honlapon.
 2. A pályázathoz kapcsolódó igazolások feltöltése a https://szoc.sc.bme.hu/ honlapra.
 3. A pályázathoz kapcsolódó igazolások személyes bemutatása a pályázó szociális helyzetéről.

BME Campus

Kedves Gólya! Itt tájékozódhatsz pár fontos infóról a BME elhelyezkedésével kapcsolatban, hogy a későbbiekben lehetőleg ne tévedj el.

Megemlítenénk a legfontosabb helyszíneket:

 • Q épület: Ide fogsz a legtöbbet járni, az előadásaid legnagyobb része és a beiratkozás is itt lesz, illetve karunk Hallgatói Képviseletének egyik irodája is itt található (másik pedig Wigner Jenő Kollégiumban). Megközelítése a 4-6-os villamos Petőfi híd, budai hídfői megállójából a legegyszerűbb vagy az 1-es villamos Infopark megállójából.
 • K épület: Ez a központi épület. Itt található az Egyetemi Hallgatói Képviselet irodája,  valamint a Kancellária. Ezen felül itt intézheted később diákmunkával kapcsolatos ügyeidet is, valamint tájékoztatók, az évnyitó, karok közötti hivatalos események helyszíne. Megközelítése a Szent Gellért tér felől.
 • R épület: Itt található a Központi Tanulmányi Hivatal (KTH), ahol többek között a diákigazolványod ügyeit és a jogviszony-igazolásodat intézheted, illetve a Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóságot is itt találhatód meg. A mellette lévő T épületben találod az üzemorvost. Szintén a Petőfi híd felől megközelíthető.
 • Sportközpont: Fontos helyszín, hogy formában tartsd magad, funkciója egyértelmű. Gárdonyi tér, Szent Gellért tér és a Petőfi híd felől is közelíthető. Térképen az „EL” jelzésű épület.

A campus területén három ismertebb étkezdét találsz:

 • Q épület: Az épület földszintjén található kisebb büfénél fontosabb a 4. emeleten található ebédlő. Előadások közötti ebéd elfogyasztásának általános helye.
 • Kocka büfé: Közvetlenül a Q épület előtt található hamburgerező és söröző, ahová hallgatóink szívesen járnak egy-egy szünetben vagy ZH-k után.

Diákhitel

Amint az Egyetemre kerülsz, és egyre inkább magadról kell gondoskodnod, a pénzügyeid is egyre fontosabbak lesznek számodra, mivel már nem biztos, hogy a szüleid segíteni tudnak és fognak neked. Ebben az esetben különböző diákmunkákat tudsz keresni, vagy ha szerencséd van, akkor akár komolyabb gyakornoki munkákkal is elő tudod teremteni magadnak a szükséges összeget.

Amennyiben azonban úgy gondolod, hogy mindez nem elég, vagy nem igazán jön össze a munkakeresés, fordulhatsz a Diákhitelhez is. A Diákhitelnek két különböző fajtáját veheted fel.

Diákhitel 1.

 • szabad felhasználású
 • állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben résztvevő hallgatók számára egyaránt elérhető
 • nem kell jövedelem vagy kezes igazolás
 • saját bankszámládra kerül az összeg

Diákhitel 2.

 • kötött felhasználású
 • önköltséges képzésben résztvevő hallgatók számára elérhető
 • képzési költség kiegyenlítésére fordítható csak
 • a felsőoktatási intézménynek utalja át a Diákhitel központ

A Diákhitelt nem kell azonnal törlesztened, csak jóval később, viszont mint minden hitel, ez is kamatozik, de jóval kedvezőbb feltételekkel, mint az egyéb banki hitelek.

Igénylés

A Diákhitelt a saját Neptunodon keresztül is igényelheted, ebben az esetben a szükséges papírmunkát és folyamatokat a BME Központi Tanulmányi Hivatalával kell elvégezned. (NEPTUN fiók - Ügyintézés fül - Diákhitel Igénylés fül)

Amennyiben azonban ezt nem szeretnéd, akkor a Diákhitel honlapján keresztül közvetlenül a Diákhitel Központtal intézheted ügyeidet.

Azt ajánljuk, hogy időben és felelősen gondold át pénzügyeidet, hiszen már felnőtt vagy, rövidesen az ilyen komolyabb ügyeket is saját magadnak kell megoldani. A jelenre és a jövőre egyaránt gondolva hozd meg a döntésedet, és amennyiben a Diákhitel mellett döntesz, időben tájékozódj.

Minden fontosabb információt megtalálsz a Diákhitel honlapján, a diakhitel.hu oldalon.

Sok sikert kívánunk Neked!

Facebook oldalak

 • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem:
  Minden egyetemmel kapcsolatos hírről, versenyről, eredményekről és eseményről itt értesülhetsz. Emellett olvashatsz az Egyetem és diáktársaid sikereiről, találmányokról, fejlesztésekről, amelyek emelik egyetemünk hírnevét.
  https://www.facebook.com/Muegyetem.hu/
 • BME GTK
  A Kar hivatalos oldala, ahol értesülhetsz kari szakmai eseményekről, ösztöndíj lehetőségekről, kari és tanszéki hírekről, kutatásokról, kiadványokról.
  https://www.facebook.com/bmegtk
 • BME GTK HÖK:
  Ezen az oldalon a Kari Hallgatói Képviselet osztja meg a fontos tudnivalókat. Találhatóak itt információk a pályázatok, a kollégiumi ügyek, a tanulmányi hírek és az ösztöndíjak témakörben. Értesülhetsz egyetemi és kari eseményekről, programokról, valamint érdekes interjúk is olvashatóak egyetemi tanárainkkal.
  https://www.facebook.com/BMEGTKHOK/
 • Tanulmányi csoportok:
  Az egyetemi éveid során ezek a csoportok lesznek az információ átadás legfőbb színterei. Itt könnyedén informálódhatsz, segítséget kérhetsz és értesülhetsz a szakodra vonatkozó tanulmányi vagy akár egyéb kérdésekben is. Megtalálhatod őket az alábbi linkeken:

Alapszakos hallgatóinknak:

Mesterszakos hallgatóinknak:

 • Roller Club:
  „Mert ide tartozol”, ez a karunk hivatalos szórakozóhelyének Facebook oldala. Itt értesülhetsz a következő fergeteges buli időpontjáról, ital akciókról, és itt is visszanézheted az előző buli fényképeit. Szeptembertől várunk Téged is!

Roller Club
 

 • First Aid partysorozat:
  BME GTK hivatalos Rendezvényszervező Csoport Facebook oldala. Itt első kézből értesülhetsz a kari rendezvények időpontjáról, témájáról, valamint nyomon követheted az aktuális nyereményjátékokat, és megnézheted a méltán híres GTK-s bulik promo- és aftervideóit.

First Aid Party
 

 • GT Times
  BME GTK Hallgatói Önkormányzatának havonta megjelenő lapjának Facebook oldala. A magazinban minden hónapban érdekes cikkeket olvashatsz, amelyeket a kar hallgatói fogalmaznak meg.​

GTT

Mintatantervek

A tanulmányaid során nagyon fontos, hogy odafigyelj, hogy a különböző tárgyakat mikor veheted fel.  Az egyik legfontosabb dolog amire oda kell figyelned, az a tárgyak egymásra épülése. Ami azt jelenti, hogy egy bizonyos tárgyat csak akkor vehetsz fel, ha előtte már megcsináltál egy másikat, amely lehetővé teszi ennek felvételét. Egy egyszerű példa erre, hogy az Analízis 2-t csak akkor veheted fel, ha már megcsináltad az Analízis 1-et.

Az alábbi linkek találhatjátok meg a mintatanterveket Tantervek

Ütemtervek, határidők a következő 1-2 hónapra

Belecsöppentél életed új szakaszába, és a rengeteg új feladat mellett a határidők betartása, észben tartása is elengedhetetlen ahhoz, hogy egyetemi éveid zökkenőmentesen teljenek. Az esetleges időpontok elmulasztása, mint például a gólyatábori jelentkezés lecsúszása, beiratkozás kihagyása, kollégiumi jelentkezés elfelejtése, stb. sajnos sok kellemetlenséggel és macerával jár együtt. Épp azért, hogy ezeket elkerüld, és nagyjából tisztában legyél a következő 1-2 hónap kötelező, illetve erősen ajánlott eseményeivel, egy táblázattal szeretnénk kis segítséget nyújtani.

Esemény

Időpont

Kollégiumi jelentkezés határideje

2019. augusztus 18. 23:59

 Szocális pályázat leadása kollégiumi              jelentkezéshez

  2019. augusztus 12. 23:59

BME GTK Gólyatábor

2019. augusztus 23-26.

BME GTK Mestertábor

2019. augusztus 30 - szeptember 1.

Végleges kollégiumi eredmények

2019. augusztus 26. 14:00 

Oktatási időszak

2019. szeptember 9. - december 13.

Regisztrációs hét („Gólyahét”)

2019. szeptember 2.– szeptember 6.

Tanévnyitó

2019. szeptember 6.

Beiratkozás alapszakos hallgatóknak (kötelező, különben pótdíj!)

2019. szeptember 3. 9:00

Beiratkozás mester hallgatóknak (kötelező, különben pótdíj!)

2019. szeptember 5. 14:00

2019. szeptember 6. és 7. 8:00 (Marketing, Számvitel és MBA)

1. Tanítási nap

2019. szeptember 9.

BME Egyetemi Napok

2019. szeptember  10-13.

BME Diáknapok - Egyetemi sportnap (nincs oktatás)

2019. szeptember 12.

BME GTK kari Sport- és Egészségnap (nincs oktatás)

2019. szeptember 24.

Pontos időpont hiányában néhány rendezvény kimaradt a listából, például a Kolimpia és más olyan programok, amelyek segíthetnek beilleszkedni a GTK-s közösségünkbe.

További fontos időpontokat találhatsz a kth.bme.hu oldalon, illetve a további közösségi programok időpontjait érdemes lesz Facebookon is követned.

Sikeres és határidőkben zökkenőmentes évet kívánunk!

Wifi használat a kampuszon

Az egyetem épületeiben, főleg ahol az oktatás is zajlik, a hallgatók számára biztosított vezeték nélküli internethozzáférés. Az alábbi dokumentumban lépésről lépésre le van írva, hogyan lehet beregisztrálni az eszközöket a hálózatra.
Wifi regisztáció HOW TO
 

HK-info levelező lista feliratkozás

Ugyanezen menüponton (Gólyáknak) belül, ha a Levelezőlista lehetőségre kattintotok, akkor fel tudtok iratkozni a HK-info levelezőlistánkra, ahol mindig emlékeztetőket küldünk a Titeket érintő határidőkről (pl. koli jelentkezés, ösztöndíjak, szoc pályázat stb). Ne aggódjatok, itt nem érkezik spam és semmilyen hirdetés, csakis fontos információkat közlünk.