Cikkek a GTK-ról

Egyetemi körzet

Egyetemi körzet

„Fáradt leszel, éhes és szomjas…”

… mivel időd legnagyobb részét az egyetemi campuson és annak vonzáskörzetében töltöd majd.

Szerencsére a XI. kerület bővelkedik olyan varázslatos helyekben, amelyeknek legfőbb céljuk, hogy a megfáradt hallgatók testi és lelki szükségleteit pillanatok alatt kielégítsék. Hogy a drága időd ne a vizitre érdemes kocsmák és kajáldák felkutatásával teljen, egy kisebb csokorba szedtük ezeket az előző évek tesztüzemei alapján. Reméljük, hamar hozzászoksz majd az egyetemista léttel járó életritmushoz, többek közt ahhoz, hogy nem délben jön az ebéd és nem pénteken lesznek a legnagyobb bulik. Engedj kicsit a nadrágszíjon, de azért a nadrágot tartsd magadon!

 

Pár információ a XI. kerület legjobb kocsmáiról: 

Az árak tájékoztató jellegűek, változások az írás megszületése és a kocsmák következő meglátogatásának ideje között elképzelhetők!

A - Vásárcsarnok:

Több étkezde és kifőzde, mindenféle akciók és kaják. Menük 6-700 Ft-ért. Bármit is enne az ember, itt megtalálja, és szinte biztos, hogy ismerőssel is találkozik. 

B – Allee legjobb kajáldái: 

 Wok’n’Go, Kínai konyha, minden hétköznap este 8-tól 50%-os kedvezmény, ilyenkor 7-800 Ft-ból jól lehet lakni. Elvitelre kérve nagyobb adagot adnak.

 Főzelékfaló: Este 8-tól szintén féláron van minden, 3-400 Ft-ból is ki lehet jönni. 

 Mevlana Kebab: 50%-os akciók megintcsak 8 után, 500-550 Ft-ból megoldható a vacsi ilyenkor.

 Burger King: Időszakos akciók, néha kifejezetten diákok számára is. 

 Il Treno: Minőségi étkezde, drágább, de korrekt adagokkal. 

C - Móricz:

 A hajnali bulik után szinte kötelező útba ejteni a helyet, hiszen a legtöbb kajás éjjel nappal nyitva tart. 

 Istambul és Zöld Gyros. Kétféle ember, egy ár. 550 Ft a gyros, a két hely között pedig az ízlés dönt.

 Pizza King: 200 Ft-os pizzaszelet kapható éjjel-nappal. 

 Wikinger: Gyros és hamburgerek széles választéka, nagy adagok, 800-1000 Ft körüli árak, ínycsiklandó ízek.

 KFC, McDonald’s: Állandó kuponakciók, éjszakai menük, diákkedvezmények. 

 Madárfészek: A kerület egyik legjobbja a kínai kaják kategóriájában. Jobban megéri, ha menüt vásárolsz.

D - Stoczek menza: Vérbeli egyetemi menza, bő választék, nagy adagok, alacsony árak.

E - Q-pola: A Q épület B szárny 4. emeletén található, széles ételkínálatú, kicsit drágább menza. 

F - Delis Caffé (Kálvin tér): 700-800 Ft-ért kapható leves, 25 cm-es pizza és limonádé. 

G - Marika néni (4- 6-os villamos Mester utca megálló, Angyal utca): Emberes adagok, kedves kiszolgálás, az egyetemisták titkos jelszava: békeburger! Egy ezresből jóllaksz, a házias ízek garantáltak! 

H - Leves (Kálvin tér): Leves- és szendvicskülönlegességek, 700-1000 Ft-ért.

Továbbá: Boráros melegszenyó: Különböző melegszendvicsek két feltéttel csak 500 Ft-ért.

 

Egyetemi közélet

Egyetemi közélet
Roller, GT, Wigner, Teaház, First Aid, Csöchök... Ha még most nem is mondanak Nektek semmit ezek a kifejezések, biztosak vagyunk benne, hogy heteken belül kívülről fogjátok fújni őket, és életetek meghatározó részei lesznek, ahogy lettek nekem is.

Gyertek Gólyatáborba!
Gólyakoromban én is izgatottnak és elveszettnek éreztem magamat az elkövetkezendő éveink elé nézve. Visszatekintve nagyban megkönnyítette a dolgomat a Gólyatábor és az ott megismert emberek, akik nagyon sokat segítettek nekem, és hamar bevezettek a GTK-s élet rejtelmeibe.
Miért lenne kár kihagyni a Gólyatábort? Egyrészt egy életre szóló élmény, másrészt itt ismerhetitek meg az új szaktársaitokat. Később már nehezebb lehet a beilleszkedés (de nem lehetetlen!). Gyertek el, és bulizzatok velünk együtt, kezdjétek meg életetek egyik legemlékezetesebb időszakát! :)
Ha valaki esetleg valamilyen halaszthatatlan dolog miatt mégsem tudna eljönni, annak is sok esélye van a társaság részévé válni, például a Gólyahéten. Ez a Gólyatábor után a második legkiemelkedőbb esemény,ahol kocsmatúrával és a Gólyahajó nevű programmal is várunk. A gólyacsapatotokkal − ha voltatok Gólyatáborban, ha nem − tartsátok a kapcsolatot, mert együtt minden könnyebb, és a mentoraitok is rengeteg jó tanáccsal fognak majd szolgálni.

Csinálj valami pluszt!
Ha már túl vagytok a beilleszkedésen, számos lehetőség nyílik majd számotokra, melyek hozzájárulnak a szakmai vagy személyes fejlődésetekhez. Ilyenek például a Liska Tibor Szakkollégium, a Menedzsment Szakkollégium, a KommOn Szakkollégium, a HK (Hallgatói Képviselet), az RCS (Rendezvényszervező Csoport), a Mentorgárda, az ESTIEM vagy az AIESEC. Ha ezek közül valamelyikhez csatlakoztok, akkor a személyiségfejlődésen kívül egy-egy igazán jó csapat tagjai is lehettek. Ezekről a szervezetekről a többi cikkben bővebben is olvashattok.
A közösségi élet mellett azonban a legfontosabb, hogy tanuljatok, hiszen mégiscsak egyetemisták vagyunk. Ha jól csináljátok, bőven jut majd időtök a társasági életre is, amiről méltán híres a GTK.

A Wigner
A GTK-s közösségi élet a Wigner Jenő Kollégiumban a legélénkebb, ezért megéri beköltözni. Itt található a Roller Club, a legfergetegesebb bulik színhelye, ahol minden csütörtökön együtt bulizik a GTK-s közösség színe-java. Ha nagyon megtetszik a Roller, akár jelentkezhetsz is az öntevékeny körbe. Kapcsolatépítésre jó lehetőséget nyújtanak az öntevékeny körök is (Csöchök, Koktélkör, Kolbászkör, Fotókör stb.), melyekről egy külön cikkben olvashattok bővebben. Ám nemcsak a GTK-s koli területén vannak öntevékeny körök. A többi kar is szívesen látja az érdeklődőket!

First Aid, avagy bulizz keményen!
A GTK saját party-sorozattal készül a hallgatók számára minden félévben. Számos külsős buli és közös program kerül megrendezésre, valamint a méltán híres BME Together buliban is együtt tombolhattok az egyetem minden egyes karával és hallgatójával egy nagy közös buliban. Ha esetleg megtetszik a szervezés, és szívesen a részese lennél te is a szervezőgárdának, ne félj, jelentekezz a Rendezvényszervező Csoportba.
Bulizzunk együtt a BME-n: Be The First - First Aid!

Legszebb éveid – használd ki!
Azt tanácsoljuk Nektek, hogy ne üljetek otthon hétről-hétre, hanem élvezzétek ki az itteni életet, amennyire csak tudjátok. Erre most van a legtöbb lehetőségetek és időtök. Életetek legszebb évei lehetnek ezek, amit érdemes minél jobban kihasználni. Szerezzetek minél több ismerőst és barátot, járjatok el minél több programra, ismerjétek meg Budapestet egyetemista szemmel is. Azonban ez közel sem jelenti azt, hogy csatlakozzatok az összes létező egyetemi szervezethez, vagy járjatok el minden egyes nap bulizni. Meg kell találni az arany középutat. Próbáljátok megtervezni előre, hogy mit is szeretnétek igazán, osszátok be az időtöket és az energiátokat.
Mindehhez sok sikert kívánok, és remélem, hogy pár héten belül az első szavak is ismerősen csengenek majd Nektek is! :)

Gmail

Gmail

Hot-, citro-, free-… Meleg citrom ingyen? WTF? O.o

Bizonyára te is rendelkezel saját e-mail címmel, ennek ellenére – a saját érdekedben – arra kérlek, olvasd végig figyelmesen a következő sorokat! Az egyetemi élet rengeteg változást hoz majd az életedben: új környezet, új barátok, új életvitel, számtalan fontos, elektronikus infó, és lehetőség szerint új e-mail cím. Miért? Ha a jelenlegi fiókod nem tud leveleket rendszerezni, esetleg nincs megfelelő mennyiségű tárhelyed, akkor azért, ha a jelenlegi címedben a „@” előtt „barcafan4evaronaldinho10theking” áll, akkor azért, ha pedig egyszerűen csak rám hallgatsz, és nem szeretnél megőrülni a következő éveidben a végeláthatatlan e-mailáradat miatt, akkor azért.☺

Rendszerezett, mint az eminens kisiskolás füzetei

Általános iskolában még egészen biztosan minden tantárgyhoz külön füzeted volt, így az azonos témájú jegyzeteket egy helyre tudtad gyűjteni. A gmail is így tesz: az adott témához/tárgyhoz érkező válaszleveleket összefűzi, majd egymás alatt jeleníti meg. Ebből kifolyólag az év elején „tsunamiként” rátok törő napi 80-100 email kb. 25-30 topikban, összefűzve jelenik meg, és nem kell hosszú percekig keresgélni a téged is érintő kérdésekre a választ, válaszokat.

A félévkezdéshez közeledve azt fogjátok észrevenni, hogy felkerültök a HK-info levlistára (amin érkezni fognak a hasznosabbnál hasznosabb emailek kolijelentkezésről, szoctámról, ösztöndíjakról, tanulmányi dolgokról), a nagy GTK-s levelezőlistára (amelyen az összes GTK-s hallgató fent van), a GTK2015-ös levlistára (ami a saját évfolyamotok listája lesz), valamint a gólyacsapatotok listájára is (ami azért jobb, mint a facebook-csoport, mert itt nem veszik el az információ, könnyebben visszakereshető, és a csatolmányokat is jobban kezeli), ha pedig megtetszett a közösségi élet, akkor hamarosan újabb levelezőlista-tagságokkal gazdagodhattok.

Blokkok, címkék és egyéb extrák

Általános

Az apróbb, komfortérzetet növelő lehetőségeken kívül (saját téma, saját elrendezés, saját bármi) a Gmail számos hasznos eszközt kínál a mindennapokban. Amennyiben a régi fiókodat szeretnéd megtartani, és egyszerűen kezelni az újjal együtt, megteheted, mindössze’ hozzá kell rendelni a Gmail fiókodhoz, ami után egy felületen kezelheted mindkettőt (akár többet is).
Lesznek olyan levelezőlisták, amik számotokra fontosabbak lesznek, mint a többi. E listákra érkező levelek egyszerű visszakereshetőségének érdekében a fiókodat blokkokra tudod osztani, ahol belátásod szerint az időrendben legutóbbi 5-10-25-50, az adott listára érkező levelet tudod tömbösítve megjeleníteni.

Szűrők
A fentieken felül a különböző feladóktól (mint pl.: gtk@wigner.bme.hu, vagy gtk2015@wigner.bme.hu) érkező üzenetek szelektálására szűrőket is be lehet állítani, amelyek színes címkékkel megjelölik az összes, az adott címre érkező e-mailt, így leveleid jobban elkülönülnek egymástól. Levelezőlistán belül is lehetnek eltérő fontosságú levelek, ezek jelölésére további lehetőségek állnak rendelkezésre színes csillagok és felkiáltó jelek formájában.

Tárhely és naptár
A Gmail hatalmas tárhelyet bocsát a rendelkezésedre ingyen és bérmentve, letisztult felületét rendkívül egyszerű kezelni, a feltöltött dokumentumokat pedig meg tudod osztani személyekkel és csoportokkal egyaránt. A Google Drive-ba feltöltött különböző formátumú dokumentumokat akár online, a megosztott személyekkel együtt is lehet szerkeszteni.
A Google Naptárba feljegyzett eseményekről, határidőkről kérhetsz e-mailes és ingyenes SMS értesítést egyaránt, telefonnal/tablettel szinkronizálva pedig naprakész lehetsz, nem maradsz le semmiről.
A Gmail szolgáltatásain belül akadnak még lehetőségek bőven, erre a későbbiekben magatok is rájöhettek, ezért nem lövök le minden poént, inkább csak annyit írok: “Stay hungry, stay foolish!” /Steve Jobs/

Ádám

Gólyatábor

Életetek legjobb élménye, a Gólyatábor

Gólyatábor: Augusztus 21-24.

Mestertábor: Augusztus 18-20.

Hogy milyen is a Gólyatábor? Nos, az biztos, hogy életetek eddigi legkirályabb buliját többszörösen túlszárnyalja. De még akkor sem vagytok még a közelében sem annak a fergeteges élménynek, amit ez a pár nap fog nektek nyújtani.

Azért vagyok ebben annyira biztos, mert én is ugyanígy gondolok most vissza – így egy év távlatából - az én Gólyatáboromra. Itt ismertem meg azokat az embereket, akikkel mindmáig napi szinten tartom a kapcsolatot, és bátran hívhatom őket a barátaimnak. Tudom, elég nehéz elsőre - és még furcsább lesz majd a vasútállomáson várakozva - elhinni, hogy azokkal az idegen emberekkel ti nem is olyan sokára már hatalmasakat fogtok együtt bulizni, vagy éppen közösen fogtok tanulni egy-egy ZH-ra. Higgyétek el azonban, csodákra képes az új környezet!

Nagyon hamar megtapasztaljátok majd, hogy milyen is ide járni a GTK-ra, milyen az, amikor egy hajnalba nyúló rolleres buli után már mikrót kell tanulni, vagy mi is pontosan az „A jó lovas...” Szerencsére nem sokat kell már várnotok, és megtudjátok. Már csak azért is megéri eljönni a Gólyatáborba, mert tudjuk, hogy több százan fogunk együtt bulizni, amihez még hozzá fog adódni a hatalmas közösségi élmény is.

Persze ezek a kifejezések nekem sem mondtak sokat, amikor hozzátok hasonlóan lapozgattam az első GT Timesomat, viszont nagyon hamar az életem részévé váltak ugyanúgy, mint mindenkinek a karon. Nagyon jó érzés tudni, hogy van egy közösség, ahová tartozhatsz, és aminek a tagjai bármikor, bármiben szívesen segítenek egymásnak, és összetartóak. Ha eljössz a Gólyatáborba, akkor magad mögött hagyhatod a gimis éveidet, fátylat boríthatsz a múltra, és mindent elölről tudsz kezdeni. Csak az a lényeg, hogy mit és hogyan mutatsz meg magadból a Gólyatáborban.

Egy két jó tanács a Gólyatáborral kapcsolatban, hogy biztosan ez legyen (eddigi) életetek legjobb 3 napja:
Mindenképp gyere el!
Ismerkedj mindenkivel!
Legyél aktív, vegyél részt a programokban!
Légy nyitott mindennel szemben!

Az elkövetkezendő pár évben ez a társaság fogja meghatározni a mindennapi életedet. Érdemes tehát nyitottnak lenni az új dolgok felé, és ennek az első és talán legfontosabb lépése az, ha eljössz velünk.

Fontos, hogy tudjátok, hogy a Gólyatábor egyetemi életetek kezdetének legmeghatározóbb élménye, kár lenne kihagyni. Azonban ezzel nem ér véget a móka, megrendezésre kerül a Gólyahét (augusztus 28-szeptember 1.), a Gólyabál, Uszi-buli, valamint a Gólyakarácsony. Ezeken felül is rengeteg program és csapatépítés vár rátok az egész félévben, amikből nem érdemes kimaradnotok!

Gazdálkodási és menedzsment

Gazdálkodási és menedzsment

Jó párszor felmerülhetett bennetek a kérdés, hogy jó-jó, Gazdálkodási és menedzsment − na de mit is jelent ez? A teljesség igénye nélkül itt egy kis segítség, melynek olvasása után remélem, hogy kicsit tisztább képet kaptok arról, hogy pontosan miért is jó GM-esnek lenni.

A Magyar értelmező kéziszótár szerint a menedzser: “Vállalatnál szervezéssel, vezetési és irányítási teendőkkel foglalkozó, különleges képesítésű közgazdász szakember.”
Ezen az alapszakon főleg üzleti tárgyaitok lesznek, megismerkedhedtek a vállalatok irányításával, működésével, megtanuljátok, hogyan érdemes a termelést ütemezni, irányítani, valamint hogy miként épül fel egy szervezet. Az alapozó üzleti tárgyakon kívül tanultok még mikro- és makroökonómiát, gazdaságstatisztikát, gazdaságpolitikát, és még megannyi gazdasági és üzleti alapozó tárgyat.

Hogy mindezek mire jók? A GM valóban egy alapszak, ami kiváló alapot nyújt a későbbi tanulmányaitokhoz. Nem lesz olyan területe a gazdaságnak, ahol ne éreznétek majd otthon magatokat. Egy olyan gondolkodásmódra nevel, amelynek segítségével a gazdaság bármely ágában el tudtok majd helyezkedni. Lehettek bankárok, elemzők, könyvelők, marketingesek, csak rajtatok áll, hogy mely terület nyeri majd el a tetszéseteket. Mikor én jelentkeztem erre a szakra, én sem tudtam, hogy mi ez pontosan, és mi lehetek . Gyakori kérdés lesz ez egymás között először, talán a második, de akár a harmadik évetekben is. Viszont ahogy haladtok majd előre tanulmányaitokban és a tantárgyaitokban, valamint írjátok majd a projektfeladataitokat, higgyétek el nekem, kitisztul a kép, és pontosan tudni fogjátok, hogy melyik irányba szeretnétek specializálódni. Ettől ne féljetek, mindenki megtalálja azt, amit a legjobban szeretne csinálni.

Miért is olyan jó dolog a Műegyetemen tanulni? Mert nálunk van az ország egyik legfelkészültebb tanári gárdája, akik rendkívüli lelkesedéssel próbálják átadni a tudásukat. Az órákon szívesen válaszolnak  bármilyen  felmerülő  kérdésre,  ezért jó, ha bejártok minden előadásra. Itt a tananyagon kívül ugyanis több érdekesség és hasznos információ is elhangzik, ezáltal könnyebb jobb jegyeket is szerezni. Tudom, már szinte közhellyé vált, hogy ne csak magatokért tanuljatok, de mégis úgy gondolom, ez itt az egyetemen válik a legfontosabbá. Hiszen ha belegondoltok, rajtatok kívül  még  megannyi diák fogja ugyanolyan papírral befejezni tanulmányait. A munkaerőpiacon viszont a hasznos tudással és talpraesettséggel  lehet érvényesülni. Arra minden bizonnyal Ti is elég hamar rá fogtok jönni, hogy a tanulást sosem lehet elég korán kezdeni. Arról már nem is beszélve, hogy ha jól tanultok, kaphattok  ösztöndíjat, amit aztán arra költhettek, amire csak szeretnétek. Mert a tanulás mellett fontos a kikapcsolódás is, hogy harmóniát teremtsetek az életetekben. Olyan szerencsés helyzetben vagytok, hogy ezekből a BME-n nincs hiány, csak lapozzátok végig az újságot!

Higgyétek el, megannyi élményben lesz részetek az egyetem során, és csak rajtatok áll, hogy ezt a pár évet milyen hatékonysággal  végzitek,  és  milyen  eredménnyel fogjátok zárni! Gazdálkodjatok tehát okosan az erőforrásaitokkal!

Májer Dávid

GYIK

GYIK - Nem csak gyíkoknak
Biztosan sok kérdés bolyong most a fejedben, amikre nem tudod a választ, és még azt sem tudod, hogy kitől kérdezd meg. Ezért sietünk most a segítségedre, fogyaszd egészséggel!

Menjek-e gólyatáborba?
Egyértelműen igen! Ez az első élmény, ahol megismerkedhetsz leendő évfolyamtársaiddal, akikkel a későbbiekben együtt fogtok tanulni, bulizni, és együtt élitek át a sokat emlegetett, gondtalan egyetemi éveket. Ez alatt a három nap alatt belekóstolhatsz mindabba, amit a GTK számodra nyújthat, és amit már előtted megannyian átéltek. Életed egyik legnagyobb bulija vár rád, amit nem éri meg kihagyni.

Lesz valamilyen hátrányom abból, ha nem tudok elmenni gólyatáborba?
Akkor se csüggedj, ha valamilyen oknál fogva nem tudsz velünk részt venni a Gólyatáborban, hiszen a BME-GTK-n egyedülálló gólyahéten egy újabb lehetőség vár az ismerkedésre. Itt találkozhatsz az évfolyamtársaiddal, vagy akár idősebb diákokkal is együtt bulizhatsz. Színes programokon vehetsz részt, amiket kár lenne kihagyni, hiszen hol máshol szórakozhatnál a Dunán hajókázva több, mint 1000 egyetemistával, vagy járhatnád be a kerület legjobb kocsmáit és szórakozóhelyeit? Egy szóval ne aggódj, ha nem tudsz eljönni a Gólyatáborba, a Gólyahéten szeretettel várunk! Ezen a héten ráadásul abban is segítséget nyújtunk, hogy hogyan vedd fel a tárgyaidat, mikre figyelj oda az egyetemi éveid során, és hogy milyen egyéb lehetőségeid vannak mind tanulmányilag, mind közösségileg kibontakozni.

Hogyan és mikor kell beiratkoznom?
Kérünk, hogy első lépésként olvasd el részletesen a gólyacsomagban található információs anyagot! A hivatalos ügyeitek intézése itt a BME-n a KTH-n (Központi Tanulmányi Hivatal; www.kth.bme.hu) keresztül fog történni. Itt lesznek elérhetőek a legfontosabb határidők és minden hivatalos tájékoztató. Megtalálhatod ezen az oldalon a beiratkozásról szóló pontos tájékoztatót is a Beiratkozás menüpontban. A beiratkozás fizikai része a regisztrációs héten (ami egyben a Gólyahét is) történik, de ekkor már a mentoraid is veled lesznek, és segítenek abban, hogy minden gördülékenyen menjen. Egyetlen tanács a jövőre vonatkozóan: gondosan készíts össze előre minden iratot, amit kérnek. Ha ezt az apróságot megteszed, hamar túlleszel az egész procedúrán.

Miért éri meg beköltözni a koliba, és hogyan pályázhatok?
Az egyetemista lét egyik alappillére a kolesz, amelynek férőhelyei bár korlátozottak, de bárki számára elérhetőek. Kollégistának lenni igazi élmény, mivel elszakadhatsz otthonról és önállósodhatsz, de legfőképpen azért, mert minden itt történik, ami a közösségi élethez kapcsolódik . Kollégiumi férőhelyre félévente kell pályázni,  ezért ha valami miatt nem kerülsz be, egy percig se csüggedj, hiszen a következő félévben lehet, hogy jobb esélyekkel indulsz majd. Részletes tájékoztatás a pályázati kiírásban található, mely a Kari Hallgatói Képviselet oldalán található . Ha ennek elolvasása után is marad kérdésed, azt a koli@gtkhk.hu címen teheted fel.

Mit tegyek ha nem vettek fel koliba?
Ha nem vettek fel, akkor se csüggedj, ezért csináltunk nektek egy albérlet kereső Facebook csoportot,  illetve a Támpont Irodának is van albérletközvetítő szolgáltatása. A későbbiek során is lehetőségetek lesz felvételizni a koliba, a második félévben a közösségi tevékenységetekkel, a harmadik félévtől pedig tanulmányi, közösségi alapon is.

Mik várnak rám az első oktatási héten?
Készülj fel arra, hogy nem a megszokott középsulis órákhoz lesz szerencséd. Legtöbbször több száz hallgatótársaddal együtt veszel részt másfél órás  előadásokon egy nagy teremben, de ehhez nem lesz nehéz hozzászokni. Tanulni fogsz matekot, mikroökonómiát, vállalatgazdaságtant, marketinget és egyéb tárgyakat. Amit fontos tudnod: az első féléves matekod teljesítésének feltétele az úgy nevezett 0. ZH megírása, legalább 40%-os dolgozattal. Ne ijedj meg ettől, a középszintű érettséginél nem kell nehezebbre számítani.

Kihez forduljak ha problémám adódik?
A GTK-n egyedülálló módon működik a mentorgárda, ők azért vannak, hogy a gólyákat segítsék az egyetemi életbe való beilleszkedésben. Bármilyen kérdésed van, hozzájuk bátran fordulhatsz. Őket már a gólyatáborban, illetve a gólyahéten is megismerheted, de mindenképpen fel fogják veled venni a kapcsolatot. Ha speciálisabb kérdésed merülne fel, a GTK Hallgatói Képviselői bármikor rendelkezésedre állnak, őket az alábbi címeken érheted el:

 • oktatas@gtkhk.hu - oktatási ügyek, tanulmányi ösztöndíj
 • jutter@gtkhk.hu - Kari Diákjóléti Bizottság , szoctám, kollégiumi férőhelyosztás
 • koli@gtkhk.hu - kollégiummal kapcsolatos kérdések
 • rendezveny@gtkhk.hu - a GTK-n szervezett rendezvényekkel kapcsolatos kérdések
 • sport@gtkhk.hu - a GTK-s sportprogramok, testneveléssel, sportolási lehetőségekkel, teremigényléssel kapcsolatos kérdések.
 • ujsag@gtkhk.hu - a GT-Timesszal, a kari újsággal kapcsolatos kérdések
 • info@gtkhk.hu - általános témák

Ezen kívül a rendelkezésedre állnak majd Facebookon a különböző csoportok, ahol a konkrét tanulmányi ügyekkel kapcsolatban hallgatótársaidtól is kérdezhetsz majd. Ezek a csoportok szakok szerint kerülnek létrehozásra, így például:

 • BME GTK 2016 GM és NG Hivatalos Csoport
 • BME GTK 2016 MM Hivatalos Csoport
 • BME GTK 2016 Komm. és Méd. Tud. Hivatalos Csoport
 • BME GTK 2016 AK Hivatalos Csoport
 • BME GTK 2016 Pénzügy és számvitel Hivatalos Csoport

A hivatalos évfolyamoldalt pedig az alábbi néven találod meg: BME GTK 2016 BA/BSc Hivatalos oldal.

Miket csinálhatok még a tanulás mellett?
A GTK-n rengeteg lehetőséged adódik nem csak szakmailag, hanem közösségileg is. A pezsgő közösségi életből itt mindenki kiveheti a maga részét, akár szakkollégiumi tagként, akár öntevékeny körök tagjaként, mentorként, hallgatói képviselőként, akár nemzetközi szervezetek tagjaként. Ezekről további információkat az ezekről szóló cikkekben találsz.
Miért jó a GTK-hoz tartozni?

Ha mindent elolvastál, talán elindult benned egy érzés, de ezt az élményt képtelenség írásban átadni, neked is át kell élned. Találkozunk tehát a Gólyatáborban és a Gólyahéten!
Peti

Wifi hozzáférés

Regisztráció a BME wifi hálózatába
Az egyetemi épületekben wifi hozzáférés biztosított a hallgatók számára. Ehhez az accadmin.hszk.bme.hu weboldalon kell belépned a neptun azonosítóddal és jelszavaddal. A belépés után a „TIO Egyetemi WLAN használata” mezőnél tudjátok megadni az általatok használt eszköz MAC címét. A MAC cím megtalálásának több verziója is van, ha az alább leírtak szerint nem sikerülne, akkor keress rá a googleben! Telefonok esetében például egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint a laptopnál.

A Start menüben nyisd meg a kellékek mappában a parancssort. Írd be, hogy: ipconfig/all és keresd meg a vezeték nélküli hálózati adapter részt, ahol a fizikai cím sorban található 6x2 karakterre lesz szükséged. Ezt kell beírni a weboldalon kettősponttal elválasztva. Ha beírtad, akkor mentsd el az oldal alján található „fenti módosítások érvényesítése” gombbal. 1-2 órán belül fogsz tudni internetezni az egyetemi épületekben a BME hálózatra kapcsolódva. Fontos, hogy ez csak az egyetemi épületekre vonatkozik a kollégiumokra nem!

Wigner Jenő Kollégium

Wigner Jenő Kollégium – nem csak kolisoknak!
- Na, megyünk ma a Wignerbe?
- Persze, ma este Roller-buli lesz!

Na de ki is, mi is az a Wigner? Wigner Jenő elsősorban Nobel-díjas atomfizikus, másrészt kolink névadója, amely a GTK közösségi életének fellegvára. Szóval mindenképp érdemes tovább olvasnod, akár tervezed a koliba való beköltözést, akár nem.
Most képzelj magad elé mindenféle emléket, filmrészletet, sztereotípiát, amivel az egyetemi kollégiumokkal kapcsolatban rendelkezel! Eláruljuk, nem jársz messze a valóságtól. Hajnalig tartó „egysörös” beszélgetések, móka-kacagás, áttanult éjszakák, hatalmas buli, a tegnap este közös összerakása a társalgóban.

Koliban tanulni jó!
Először is lássuk a munka dandárját! Valljuk be, a tanulás nem a legegyszerűbb és a legkedveltebb tevékenység, ha egyetemistákkal élsz együtt. A koli viszont minden lehetőséget megteremt a tantárgyaid minél jobb teljesítéséhez. Az alagsorban van tanulószoba, amit bárki használhat, és rendszerint nagyon hatékony a tanulás az internet- és ingermentes helyiségben. A kolis levelezőlistán pedig bármikor kérhetsz segítséget vagy jegyzetet az épület többi lakójától. Biztos, hogy lesz valakinek egy előző órai mikró jegyzete, vagy tud segíteni valamelyik feladatban akár éjjel 2-kor. De nem csak tanulmányi jellegű cserék folynak itt. Ha egy szelet csokira vágysz, vagy esetleg nyomtatni szeretnél, akkor egy sörért cserébe szinte bármit megkaphatsz.
Ha nem laksz itt, ezekből akkor is kiveheted a részed, hiszen ez talán a GTK tananyagokkal és korrepetitorokkal legjobban ellátott helye, valamint bármikor beugorhatsz az ismerőseidhez egy kis „matekozás” címszó alatti traccspartyra. Illetve nem kell mondanunk, hogy milyen bulikat eredményez az, ha egy-egy sikeres vizsga után együtt ünnepel több száz egyetemista.

Hol? Merre?

A Wigner szívünk kalácsának egyetlen szem mazsolája, karunk Akropolisza. Még a legvisszahúzódóbb gólya vagy felsőbbéves sem úszhatja meg, hogy egyszer betévedjen ide. Ehhez persze valamennyire ismerned kell a helyet, ebben próbálunk most segíteni.
A koli Budán, a legtávolabbi egyetemi épülettől, a legcudarabb időjárásban is maximum 25 percre van. Az Allee bevásárlóközponttól mindössze egyetlen villamos megállóra, a Dombóvári úton található. Az elmúlt években folyamatos felújítás alatt volt a kollégium, így nem ijeszti el a gyermekét legjobban féltő anyukát sem.

A pontos cím: 1117 Budapest, Dombóvári út 3-5.

Szintek, szobák
Az épületnek 3 szárnya van: A, B és C, valamint négy emelete. A szobádat másik két emberrel kell megosztanod, így valóban nagyon családias a légkör. A Wigner egyik hatalmas nagy pozitívuma, hogy azt kezdesz a szobáddal, amit csak szeretnél. Kifestheted, átvariálhatod a bútorokat, szőnyeget rakhatsz le, kirakhatod a falra a Fluor posztereket. Tökéletesen otthonossá varázsolhatod azt a pár négyzetmétert, amit kaptál. Mindenkinek van egy ágya és egy asztala, valamint jár egy hűtő is a szobához, hogy az otthonról hozott lefagyasztott pörkölt ki ne olvadjon, és az esti alapozáshoz valót is kellően be tudd hűteni. Fontos, hogy a szobában nem használhatsz mikrohullámú sütőt, szendvics sütőt, vízforralót, de még hajszárítót sem. Ennek biztonsági okai vannak, és ha megszeged, büntetőpont járhat érte. Figyelni kell ugyanúgy a szobában arra is, hogy ne hallgasd hangosan a zenét, alkalmazkodj a többiekhez, lehet, hogy valaki tanulni szeretne. Ha pedig többször szólít fel a kolimentor, büntetőpontot kaphatsz, ha toábbra sem nem alkalmazkodsz másokhoz.
Az A és B szárny minden szintjén van konyha, ahol néhány közös edénytől eltekintve mindenki a saját eszközeivel gazdálkodik. Az igazán bátraknak van tűzhely, ahol a csajozós/pasizós vacsikat készítik, a többieknek marad a mikró, kenyérpirító, és a melegszendvics sütő.  Emellett minden folyosó végén található zuhanyzó és WC. Fontos, hogy ezeket a közösségi helyszíneket mindig tartsd tisztán! Ne rongáld, a koszt takarítsd el magad után, a szemetet szedd össze, ne hagyd másra! Ugyanez igaz a folyosókra is, fontos, hogy semmit se tárolj a szobád előtt, még a szemetedet sem.

HK-iroda, Kollégiumi Mentorok
Ha személyes ügyeidet szeretnéd intézni, akkor is jó helyen jársz, hiszen itt találod az A1 folyosón a GTK HK irodáját. Nem élhetünk azonban teljes felügyelet nélkül. Vannak úgynevezett Kollégiumi Mentorok, akik segítenek, ha valami problémád adódik, pl. ha a szobatársad véletlenül kizárt a szobátokból.
Fontos az is, hogy csak és kizárólag a hátsó udvaron lehet dohányozni. A kollégium egyéb más helyein tilos a dohányzás!
A kollégiumba beléptető kártyával lehet bemenni. A forgóvillán kizárólag csak az mehet át, akié a kártya, magával embert kártya nélkül senki sem vihet be! Ha szeretnél vendéget fogadni, akkor kérni kell neki kártyát a portánál! Kamerák figyelnek a bejáratnál, tehát ha nem megfelelően használod, meg is büntethetnek miatta.

Egy kis testmozgás sosem árt
Akkor sem kell túlságosan messzire menned, ha sportolni szeretnél. Mint az öntevékeny körökről szóló cikkben olvashatod, a Futókör és az Aerobikkör központja is itt van. Emellett könnyen találsz társaságot a kosarazáshoz vagy a focizáshoz is a koli melletti pályán. Az igazán kemény legényeknek van jól felszerelt konditerem, az alakformálásra áhítozó lányoknak pedig ott a fitness terem, amelyeket a Kondikör tavasszal gyönyörű szépen fel is újított. Mindkettőt az alagsorban találjátok. Meg kell még említeni azt is, ha már a sportolásnál és az izzadt mezeknél tartunk, hogy az alagsorban található a mosókonyha is. Itt 4 mosó- és 3 szárítógép várja a ruhák tömkelegét. Jobban jársz, ha korán reggel, vagy éjszaka állsz neki a nagymosásnak, mert akkor biztos találsz üres gépet!

Közösségi élet, kolis rendezvények

Ezen kívül számos öntevékeny kör központja is itt van, valamint a Liska Tibor Szakkollégium irodáját is itt találod a B3 folyosón. Egyébként ez és a felette lévő C4 folyosó jelentik a Liska-szinteket, ahol a szakkolisok laknak.
Az egyik legfontosabbat majdnem ki is hagytuk. Van az alagsorban egy hely, amit úgy hívnak, Roller. Ez nem egy egyszerű kocsma, ez a mi McLaren’s pubunk. Bármikor lenézhetsz egy sörre, ha unod a matekot. Csütörtökönként pedig készülj egy hatalmas házibulira.
Vannak nagy kolis kötődésű rendezvényeink is. Az egyik a Wigner Weekend, amikor egy hétvégét áldozunk arra, hogy tisztává varázsoljuk szeretett kolinkat. Mindenki beszáll a munkába, kitakarítjuk a konyhákat, fürdőszobákat, udvart. Cserébe közösen főzzük meg és fogyasztjuk el a jól megérdemelt ebédet.
Aztán itt van a Kolimpia ősszel, és a Kari Napok tavasszal. Ilyenkor egy hetet szánunk az őrületnek. Különböző csapatokba verődünk, és egy héten keresztül versengünk egymással, kicsit felidézve a Gólyatábor hangulatát. Emellett félévente szokott lenni Folyosófesztivál is. Ennek lényege, hogy az egy folyosón lakók kitalálnak egy témát, ami alapján feldíszítik a szobákat, társalgót, konyhát, beöltöznek, és buliznak egy hatalmasat. Így fordulhat elő, hogy egy country buliból hirtelen egy retro partyba csöppentek néhány lépés megtételével.

Csak okosan!
Aki okosan csinálja, és nem csak a bulizós oldalát használja ki a kollégium nyújtotta lehetőségeknek, az meg fogja találni itt a számítását, és biztosan szép éveket fog eltölteni. Ha első félévben esetleg nem sikerül bekerülnöd, aktív közösségi részvétellel néhány hónap múlva a tavaszi félévben újra próbálkozhatsz.
A középiskolából kilépve mindenkit azzal riogatnak, hogy nem lesz többé meg az osztályod és a baráti társaságod nyújtotta biztonságérzet, és itt csak magadra számíthatsz. Ez a Wignerben nem igaz. Vigyázunk egymásra, ha épp valaki megéhezik, meghívjuk egy szelet rántott húsra. Ha a buli előtt elfogyott a hajlakkod, csak kopogj át! Másfél éve itt lakunk, és imádjuk. Arra azonban vigyázni kell, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a kolin kívül is van élet. Lehetnek nem-kolis barátaid, őket se hanyagold el! Járjatok ki futni a Kopaszi-gátra, üljetek be egy belvárosi kávézóba! Élvezd minden percét, de nem csak ez a világ létezik, ne feledd! Viszont ha megtaláljátok a helyes arányokat, és nem csak a Wignerben élitek a hétköznapjaitokat, akkor életetek legszebb éveit fogjátok itt tölteni.

Ha még több információra van szükséged, vagy még nem tudtunk eléggé meggyőzni, akkor látogass el a kollégium weboldalára! Hidd el, megéri!

wigner.bme.hu

Kira

Kommunikáció és médiatudomány

Kommunikáció és médiatudomány
A kommunikáció és médiatudomány egy üde színfolt itt nálunk, a GTK-n. A többi gazdasági szakkal ellentétben a sok gazdasági tárgy helyett inkább a szóbeli és írásbeli kommunikációról tanulhattok, emellett, ahogy a szak neve is mutatja, a média világába is betekintést nyerhettek.

Ami a képzés felépítését illeti, a Komm alapképzése 6 féléves, amely során összesen 180 kredit teljesítése szükséges az oklevél megszerzéséhez. 3 félévnyi egységes képzés után a 4. szemesztertől különböző irányokba szakosodhattok, aminek feltétele egy projektmunka elvégzése. Megijedni azonban semmitől nem kell, erre egy egész félév és egy konzulens személyében tanári segítség áll rendelkezésre. Ezután öt különböző szakirány közül választhattok. A részben angol nyelvű nemzetközi kommunikációtól kezdve a vizuális kommunikáción, kommunikációtervezésen és a környezeti kommunikáción át egészen a kommunikációtechnológiáig szakirányok színes skálájából lehet válogatni, így mindenki megtalálhatja azt a képzési területet, amely iránt a leginkább érdeklődik. A Komm számonkérésben is eltér egy kicsit a többi szaktól, ugyanis az ide járó hallgatóknak kevesebb vizsgával, de cserébe több zárthelyi dolgozattal és még több beadandóval kell számolniuk a félév során. Ez elsőre ijesztőnek hangozhat, de folyamatos készüléssel az összes tantárgy abszolválható.

Ha kommunikáció szakra jöttök, nem egyszer fogjátok hallani, hogy „büfészakra”, illetve komédia (komm-média) szakra jártok. Ezeket azonban nem érdemes komolyan venni, és semmiképpen nem szabad megsértődni rajta. Ebből a szempontból azonban ez a szak sem különbözik a többitől vagy más egyetemi szervezetektől, szakkollégiumoktól, ugyanis itt is minden hozzáállás és befektetés kérdése. Tudod: Annyit tudsz kivenni belőle, amennyit beleteszel. Ha kettesekkel bukdácsolsz végig, akkor lehet, hogy eljutsz valahogy a diplomáig, de koránt sem biztos, hogy jó szakember és munkaerő válik majd belőled. Ha viszont tényleg odateszed magad, és igyekszel a maximumot kihozni a tárgyakból, akkor olyan tudás birtokosa lehetsz, amivel fényes szakmai karrier elé nézhetsz. A lehetőségek ehhez adottak, a minőségi oktatás mellett itt működik az ország egyetlen kommunikációs szakkollégiuma is (erről majd egy külön cikkben olvashatsz), így már csak rajtad múlik, hogy mennyit hozol ki ebből a szakból.

Én azt javaslom, hogy a féktelen bulizás és az aktív közösségi élet mellett tegyétek oda magatokat tanulásban is, hiszen a többihez hasonlóan ez a szak is rengeteg lehetőséget rejt magában, amelyeket érdemes kiaknázni.

Betti

Mesterképzés

BME-GTK Mesterképzés
Hogy még egy szinttel feljebb lépj

Kicsit még talán korainak tűnhet számotokra ez a téma, azonban a BSc képzés nagyon hamar el fog telni, és rövidesen már a friss alapképzéses diplomátokkal a kezetekben fogtok visszagondolni ezekre az évekre. Már a BSc képzés befejezte előtt tudatosan kell megterveznetek a jövőtöket, hogy mit is szeretnétek csinálni, és mi is érdekel benneteket igazán. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy csinálja meg az alapképzés után a mestert is, mert manapság a munkáltatók szinte kötelező jelleggel várják el tőletek, hogy fiatal munkavállalóként egy ismert egyetem MSc képzését is elvégezzétek. Továbbá magasabb fizetés és újabb, tágabb lehetőségek is kínálkoznak számotokra a mesterdiplomával.

Remélem, hogy az alapképzés után a BME-n folytatjátok tanulmányaitokat, mivel ez az ország egyik legnevesebb felsőoktatási intézménye, és ezt természetesen a cégek, vezetők, HR- esek is jól tudják. Gyakran elég az elsőkörös interjúknál, ha a CV-ben a BME neve szerepel, és már tovább is jutottál, ami - hát lássuk be - egy nagy előny lehet.

Az alapképzés során megismerhetitek a közgazdaságtudományok egyes szakterületeit és ágazatait, és képet kaptok a gazdasági folyamatokról és azok alakulásáról, a mesterszakon azonban mindezt jóval alaposabban és mélyrehatóbban tudjátok majd elsajátítani. Itt már a választott szak szerint specializált tantárgyak állnak majd előttetek, melyek az adott szak mintatantervében szerepelnek. Senki ne ijedjen meg, a BSc tapasztalatok, ZH-k, vizsgák után már nem jelent majd gondot az újabb vizsgaidőszak abszolválása sem. :) A tananyag jóval több és nehezebb is lesz, ez igaz, de sokkal bővebb, komplexebb tudást ad, mint a korábbi tárgyak. Sokszor még élvezetes is, amikor 1-1 tárgyra való készülés során döbbensz rá, hogy ezt már tanultad korábban, de most állt össze igazán a kép. :)

A BME-GTK mesterszakjairól, felvételi eljárásairól, tantervekről és minden egyéb fontos dologról a mesterek.bme.hu oldalon olvashattok bővebben.

A tanulás mellett persze itt is meg kell említenem a GTK közösségi életét, amit még további - legalább - 4 félévig élvezhettek. Roller bulik, Kari Napok és megannyi felejthetetlen közös program.

Mindemellett jó elmondani, hogy igen, én mesterre járok, többet akarok tudni, mint az átlag hallgató, és teszek is ezért. Ehhez pedig a GTK tanári kara minden segítséget és tudásanyagot meg fog adni nektek.

Addig is: a BSc-hez sok sikert és jó eredményeket kívánok nektek, és remélem, rövidesen találkozunk a mesterek között is. Csak okosba, hajrá :)

Kerecs

Hova menjek Budapesten?

Hova menjek Budapesten?

Az egyetem környékét hamar fel fogod fedezni, kipróbálhatod a menzákat, kávézókat diákbarát árakon, és az egyetemi campuson egyre több ismerőssel fogsz összetalálkozni, ahogy belekerülsz a közéleti körforgásba. Érdemes átlátogatni a Duna túlpartjára is, csak hogy a pesti oldalról is vethess egy büszke pillantást a BME-re. Ha már átjöttél a „lapos oldalra”, körülnézhetsz a belváros utcáiban. Ajánlom a Ráday utca igényes kocsmáit, vagy a felújított Petőfi Sándor, illetve Kecskeméti utcát. Az utóbbi években a VII. kerület Körúton belüli részéből, a Kazinczy utcából és környékéből igazi fesztiválnegyed alakult ki, ha egy este ide vetődsz, biztos találsz néhány izgalmas és hangulatos helyet.

Ha lazítani szeretnél, esetleg társasággal egy könnyebb összejövetelt szerveztek, a legérdekesebb alternatívát az autentikus budapesti romkocsmák nyújtják. Nézzetek le a Szimpla kertbe, ahol külföldi cserediákok hadával fogtok összefutni, vagy a Kuplung és az Instant nevű helyekbe, ahol később keményebb buliba is átcsaphat a dolog. Ha véletlenül épp nincs semmi a Rollerben, érdemes körülnézni a pesti éjszakában. Rengeteg program adódik, koncertek minden zenei stílusban, indulhat az egész estés szétesés!

Jó idő esetén a Margit-sziget univerzális megoldás mindenre. Eljöhet majd az idő, amikor a Wigner társalgójának és a móriczi KFC teraszának fénye is kezd megfakulni. Felmerül majd a kérdés, hová is mehetnél szíved választottjával egy romantikus találkárara. A Budai-hegyekből gyönyörű kilátás nyílik, ugyanez elmondható az Alagút tetejéről is, ahol a kiszemelt préda biztos elolvad. A hangulatos teázók is ideálisak lehetnek ilyen alkalmakra, mint az Altair vagy a Sirius, ahova érdemes előre foglalni vagy hajnalban menni, ha el akarod kerülni a teltházat.
Budapest rendkívül sokszínű város, az egyetemi elfoglaltságok és a bulik mellett érdemes belekóstolni a kulturális életbe is. A komolytól az alternatívig minden művészeti ág képviselteti magát. Az aktuális programokkal kapcsolatban hasznos információk szerezhetők be a PestiEstet, Exitet vagy a TimeOutot böngészve. Szeptemberben jó kezdés az @RC plakátkiállítás, aztán októberben jöhet is a Múzeumok Éjszakájának őszi kiadása. Jó időben a történelem iránt fogékonyaknak érdekes lehet a Mementó Park, tele a kommunista korszakból ránk maradt, olykor több tíz méteres relikviákkal. Amint hűlni kezd az idő, érdemes zárt helyre húzódni. Fotókiállításokban verhetetlen a Trafó, az Ernst Múzeum és a LuMu, a Szépművészeti pedig minden évszakban megszervez egy-két világszínvonalú tárlatot, amit egy kulturált egyetemistának vétek lenne kihagyni. Specialitás a Csodák Palotája, ami egy hatalmas tudományos játszótér. Színházakkal rendesen el van látva a város, egészen az elborult, modern darabokat játszó pinceszínházaktól az ékszerdoboz Operán és Pesti Broadwayen át a Nemzetiig. A BME-n keresztül ráadásul központilag olcsón lehet jegyeket szerezni, érdeklődj a Szkénében, a Műegyetem színtársulatánál!
Ha nehéznek ítéled, és nem veszed fel a Gyógy- és Strandfürdők nevű szabadon választható tárgyat, akkor sem kell aggódnod, diákjeggyel elérhető árakon élvezheted a város méltán híres fürdőinek kényeztető hullámait. A Fürdők Éjszakáján télen, a Strandok Éjszakáján pedig nyáron használhatod ki a fürdők és a bulik szintézisét, amire egyébként a GTK-s rendezésű Uszibulin is lehetőséged lesz kora ősszel, részletek a mentoroknál!

Sokakat beszippant a kollégium és az egyetemi épületek vonzáskörzete, így azon kívül nem is tudják felfedezni Budapest egyéb fantasztikus lehetőségeit. Azt javaslom Neked, hogy ne ess bele ebbe a hibába, és éld át az egész város sodrását! Megéri a hétvégét is itt tölteni, nem lehet unatkozni. Légy része Te is a város pörgésének, mert budapestinek lenni jó! Ami pedig a legjobb Budapestben, hogy itt minden nap van buli!

K. Ricsi

Nemzetközi gazdálkodás

Nemzetközi gazdálkodás

Mikro, Makro, A1, VGT, VállPü, NG… avagy mi vár rátok a következő három és fél évben, és miért volt igazán jó választás ez az alapszak?

Először is gratulálni szeretnék Nektek a sikeres felvételihez! Életetek egyik legjobb döntését hoztátok meg februárban, amikor megjelöltétek a BME-GTK Nemzetközi gazdálkodás szakját. Rengeteg élménnyel, tapasztalattal, baráttal és értékes szakmai tudással fogtok gazdagodni az itt eltöltött éveitek alatt. A következőkben igyekszem összefoglalni, hogy mit is takar valójában ez a szak, és miben tér el a többi közgazdászképzéstől.

Először meglepő lehet majd, hogy az első két félévben tárgyaitok nagy része megegyezik a Gazdálkodási és menedzsment, illetve a Pénzügy és számvitel alapszakokon tanuló társaitokéval. Ez azért van így, mert minden közgazdász hallgatónak szüksége van az alapokra (Mikro-, Makroökonómia, Matematika A 1,2, Vállalatgazdaságtan), hogy később orientálódni tudjon az őt érdeklő szakirány, a ti esetetekben a nemzetközi vonal felé. Több tárgyatok neve előtt szerepelni fog a „nemzetközi” szó, így foglalkoztok majd nemzetközi pénzügyekkel, amelynek keretein belül megismerkedhettek a nemzetközi pénzügyi rendszerek felépítésével és a tőkepiacok működésével, vagy nemzetközi gazdaságtannal, ahol  nemzetközi kereskedelempolitikát és makrogazdasági politikát is fogtok tanulni. A képzés ezen felül átfogó ismereteket kínál a nemzetközi marketingről, piaci szerkezetekről és nemzetközi politikaelméletről.

Fontos tudni, hogy a diploma megszerzéséhez két szakmai középfokú nyelvvizsgával is rendelkeznetek kell, amelyek közül az egyik kiváltható egy általános felsőfokúval. Ha még nem szereztétek meg ezeket, nem kell kétségbeesetten magántanárhoz rohannotok, érdemes azonban előre megtervezni, hogy mikor akarjátok ezeket teljesíteni, hiszen nagyon bosszantó lehet, ha később majd ezen múlik a diplomátok. Szerencsére a BME-n remek lehetőségeitek nyílnak arra, hogy nyelveket tanuljatok, további részletekért figyelmetekbe ajánlom az újság nyelvoktatásról szóló cikkét.

A fentiek mellett a legfontosabb a külföldi tapasztalat, hogy a megszerzett tudásotokat a későbbiekben gyakorlatban is alkalmazni tudjátok. Nemcsak a tanulmányaitokhoz, hanem a kapcsolati tőkétek kiépítéséhez is hasznos, ha pár hónapot, egy félévet vagy akár a szakmai gyakorlatotokat is külföldön töltitek, hiszen ezzel minél több nemzetközi kapcsolatot szerezhettek. A kinti boldogulást számos ösztöndíj segíti, amelyekről további információkat szintén az újságban találtok. Ezek a lehetőségek később a munkaerőpiacon való elhelyezkedést is megkönnyítik – akár itthon, akár külföldön.

Remélem, sikerült egy tisztább képet alkotnom a rátok váró évekről, és még izgatottabban várjátok, hogy nekikezdjetek életetek legszebb éveinek!

Esztella

NEPTUN

NEPTUN: Nettó Eltöltött Percek Totálisan Unalmas Napjai
Mielőtt bármi lényegeset mondanánk, tudnod kell, hogy az elkövetkező pár évben a Neptun lesz a legtöbbet szidott és bizonyos időközönként a Facebookot uraló fogalom. De mi is az a Neptun? Egy egységes tanulmányi rendszer, mely a felsőoktatási intézmények tanulmányi és pénzügyi adminisztrációjáért felel.

Mindenki gondolt már arra, hogy vajon milyen lehet egy sci-fiben élni. A Neptun mindezt lehetővé teszi, hiszen egyetemistaként elfelejtheted a neved, és az egyetlen dolog, ami számít, a 6 karakterből álló Neptun-kódod. Innentől kezdve ez lesz az egyéni azonosítód. Most, hogy már tudod, mi is ez a rejtélyes szoftver, itt az ideje, hogy elmondjuk, hogyan is kell használni.

Belépés: Nem is bonyolítjuk. A kód és a kapott jelszó beírásával már bent is vagy. Az első belépés után célszerű megváltoztatni a jelszót, hiszen mégiscsak személyes, tanulmányi és pénzügyi adatok találhatók a Neptun-fiókodban. A Neptun-kódodat lehetőleg ne add meg senkinek, mert elég nagy baj is lehet belőle.

Saját adatok: Fontos, hogy minden adatot pontosan adj meg, hiszen ezek alapján utalják Neked az ösztöndíjakat (pl. adószám és bankszámlaszám hiányában nem fogod megkapni őket), informálnak a szükséges teendőkről és eredményekről, illetve valljuk be, hogy ez nem egy nCore, hogy hamis adatokkal villogva játszd ki a rendszert.

Tanulmányok: Ezen menüpont alatt tudod nyomon követni, hogyan is állsz az egyetemi tanulmányaiddal. Milyen eredménnyel jutottál túl tárgyaidon, milyen borzalmak várnak még Rád, és a különféle átlagok is itt találhatók.

Tárgyak: Bár mentoraid segítségével könnyedén megfejted majd a tárgyfelvétel rejtélyeit, annyit azért elmondok, hogy az is a Neptunon keresztül fog történni. Elsőre ijesztőnek tűnhet majd, de nem kell megijedni, a tárgyfelvétel is tartogat izgalmakat, és tényleg nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. Számíts rá, hogy a tárgyfelvételi időszak kezdőnapján akár órákat fogsz a gép előtt ülni és várni, hogy a többi 25000 emberrel együtt Te is felvedd a legjobb szabadon választható tárgyakat. Ilyenkor érdemes lehet Neptunhoz imádkozni, hátha bejön.

Vizsgák: A tárgyakhoz hasonlóan a vizsgák nyomon követése és felvétele is itt történik. Erről a pontról ennyit kell tudni, nem is untatunk tovább.

Pénzügyek: Egyetemi életed során gyakran előfordulhat, hogy fizetned kell az Egyetemnek: tandíj, nyelvoktatás, újra felvett kreditek, ismétlővizsgák. Ezt is a Neptunon keresztül kell majd megtenni. Mindenkinek egy személyes számlája van a rendszeren belül, erre kell a bankszámládról pénzt utalni, és teljesíteni a fizetési kötelezettséget. Az utalás pontos menetét a tampont.bme.hu oldalon a Térítések menüpont Befizetések fül alatt találhatod.

Ügyintézés menüpont alatt történik a kérvények leadása, amiket érdemes átnézned, hogy tudd, milyen esetekben kell őket használni. Másik fontos pont a Beiratkozás. Minden félév elején nyilatkoznod kell státuszodról, hogy aktív vagy passzív leszel az adott szemeszterben. Ezt az ügyintézés menüpont, beiratkozás pontjában teheted meg, legkésőbb a regisztrációs hét végéig. Amennyiben ezt elfelejted, automatikusan passzív félévre kerülsz, és ha három egymást követő félévben is elmulasztod, az egyetem elbocsájt. Az egyetemi diákigazolványod szintén a Neptun Ügyintézés pontjában kell igényelned, és az ott megadott információkat követve remélhetőleg időben megkapod majd a kis kártyát.

Végezetül pár lényeges és megjegyzendő intelem, amire mindenképp figyelj oda:
Nem kell a Neptuntól félned, olyan, mint a Flaming Lamborghini. Elsőre ijesztő, de miután megtanultad, hogyan kell meginni, többet már nem jelent gondot.
Szigorúan tartsd majd be a határidőket, pl. regisztrációs hét, beiratkozás, tárgyfelvétel, vizsgaleadás stb.
A Neptunban megadott e-mail címedet lehetőség szerint naponta, de minimum hetente többször nézd meg, mert a Neptunodba érkező üzenetek (tanárok levelei, jegybeírások, stb.) az e-mail fiókodban is megjelennek.

Reméljük, hogy mindez érthető és hasznos volt számodra. Amennyiben kérdés merül fel, azt a gólyahéten, a “Neptunozáskor” felteheted mentoraidnak. Vagy szüleidnek, bár lehet, hogy nem fognak tudni válaszolni. :)

Szili

Idegen nyelvű oktatás

Idegennyelv-oktatás

Egyetemünkön összetett nyelvoktatási rendszer működik, melynek megismerése nagyon fontos számodra, először is azért, mert nyelvi tanulmányaidat magadnak osztod be, ennek eredményessége érdekében figyelmesen olvasd végig a tájékoztatót, és ennek fejében mérlegelj, hogy mikor milyen nyelvi tárgyat veszel fel. Másrészt a diploma megszerzésének is vannak nyelvi kritériumai:

Kommunikáció és médiatudomány szakon:

„Nyelvi követelmény: az alapfokozat megszerzéséhez legalább egy élő idegen nyelvből középfokú C típusú államilag elismert vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga szükséges.”

Gazdálkodási és menedzsment/Alkalmazott közgazdász szakon:

„Nyelvi követelmény: az alapfokozat megszerzéséhez államilag elismert, legalább középfokú C típusú szakmai vagy felsőfokú C típusú általános, illetőleg ezekkel egyenértékű nyelvvizsga szükséges.”

Nemzetközi gazdálkodás szakon:

 „Nyelvi követelmény: az alapfokozat megszerzéséhez államilag elismert vagy azzal egyenértékű, legalább kettő középfokú C típusú szakmai nyelvvizsga szükséges, melyekből az egyik kiváltható egy felsőfokú C típusú általános nyelvvizsgával.

Műszaki menedzser szakon:

„Nyelvi követelmény: az alapfokozat megszerzéséhez államilag elismert legalább középfokú C típusú, illetve azzal egyenértékű nyelvvizsga szükséges.”

Alkalmazott közgazdaságtan szakon:

„Nyelvi követelmény: az alapfokozat megszerzéséhez államilag elismert, legalább középfokú C típusú szakmai vagy felsőfokú C típusú általános, illetőleg ezekkel egyenértékű nyelvvizsga szükséges.”

A nyelvvizsga a nyelv elsajátításán és a diploma nyelvi kritériumának teljesítésén kívül is tartogat számodra előnyöket. Egyetemi tanulmányaid alatt is profitálhatsz belőle, hiszen ha Kari BME Ösztöndíjra, Egyetemi BME Ösztöndíjra, vagy köztársasági ösztöndíjra pályázol, az adott félévben megszerzett nyelvvizsga pluszpontot jelent, emellett a külföldi tanulmányi ösztöndíj megpályázásához is feltétlen szükséged lesz nyelvvizsgára.

Hogyan is működik ez?

Az Idegennyelvi Intézet keretein belül az egyetem nyelvi támogatást nyújt minden 2015-ben nappali tagozatra beiratkozott hallgatónak, ez alapképzésen 8 nyelvi pontot, mesterképzésen 4 nyelvi pontot jelent.

Az itt említett nyelvi pontok a 0 kredites nyelvi tárgyakra használhatók fel, mint pl. kezdő, középhaladó, haladó kurzusok, nyelvvizsga előkészítő kurzusok, gazdasági szaknyelv, műszaki szaknyelv.
Ha a 8 pontodat felhasználtad, továbbra is felvehetsz 0 kredites nyelvi kurzusokat, melyek jelenleg 10 000 Ft-ba kerülnek pontonként. A pontjaid felhasználását a kurzusok két típusa határozza meg :

kiscsoportos ( 10-13 fő) - 3 nyelvi pont

nagycsoportos ( 16 – 29 fő ) -  2 nyelvi pont

Például ha az első három félévben elhasználod a pontjaid, mert felvetted az alábbiakat:

1. félév: Angol haladó 1. kiscsoportos (3 pontért)

2. félév: Angol haladó 2. kiscsoportos (3 pontért)

3. félév: Orosz kezdő 1. nagycsoportos (2 pontért), akkor, ha a következő félévben - mondjuk - fel szeretnéd venni az Orosz kezdő 2. nagycsoportos kurzust (2 pontért), azért már 2x 10 000Ft-ot kell majd fizetned.

Az is előfordulhat, hogy 3. félévben úgy döntesz, oroszból is inkább a kiscsoportos kurzust próbálod ki, azaz:

1. félév: Angol haladó 1. kiscsoportos (3 pont)

2. félév: Angol haladó 2. kiscsoportos (3 pont)

3. félév: Orosz kezdő 1. kiscsoportos (3 pont)

Ekkor az Orosz kezdő 1. kiscsoportos kurzus miatt a fennmaradó +1 pontért kell majd 10 000 Ft-ot fizetni, mivel 3+3+3 pont értéke már meghaladja a 8 támogatási pontot.

Egyetemünk más lehetőséget is ad a nyelvtanulásra a 0 kredites tárgyakon kívül. Vannak még 2-3 kredites nyelvi tárgyak, például a kultúraközi kommunikáció, műszaki nyelv, kommunikációs készségfejlesztés stb., ezek olyan tárgyaknak számítanak, mint bármelyik másik kreditet érő tárgy, függetlenül attól, hogy idegen nyelvi. Éppen ezért, ha ilyen tárgyat veszel fel, akkor nem fogynak a nyelvi pontjaid.

Amint láthatjátok, a nyelvtanulás az egyetemen nem korlátlanul költségmentes, de a fizetendő díjak más árakhoz képest kedvezőek, ezért mindenképpen érdemes élni valamelyik, vagy akár mindkétféle lehetőséggel. Bármelyik módját is választod a nyelvtanulásnak itt a BME-n, fontos, hogy jól oszd be az időd, érdemes mérlegelned, hogy mi fér bele a kötelező tárgyaid teljesítése mellett.

A nyelvi kurzusokra való jelentkezési határidőkről pontos információkat a Nyelvi Intézet honlapján olvashatsz:

http://www.nyi.bme.hu

Illetve a teljes nyelvoktatási szabályzatot is itt találod meg:

http://www.nyi.bme.hu/index.php?szmsz

Saci

Öntevékeny körök

Öntevékeny körök
Mit is jelentenek az Öntevékenykörök? Remek lehetőséget nyújtanak számodra, hogy az egyetemi éveid alatt is tudd folytatni a hobbidat, vagy akár újakat fedezhess fel. Abban az esetben, ha a meglévő választék nem lenne elegendő, és van egy jó ötleted, hogy mivel is lehetne eltölteni a szabadidődet, vagy új ismertségekre szeretnél szert tenni, akkor valósítsd meg, fogjatok össze többen, és alapítsatok új köröket.

Ezeket helyiségekkel és eszközökkel is támogatja a Hallgatói Képviselet. Az Öntevékenykörök helyszíne legtöbb esetben a Wigner Jenő Kollégium, de ez korántsem jelenti azt, hogy csak a kollégiumban lakók lehetnek tagok.

Öntevékeny körök listája

Amennyiben bármelyik kör felkeltette érdeklődésedet, szeptembertől minden csapat várja a lelkes új tagokat. További információkat az Öntevékenykörökről és tagjaikról megtudhatsz a Gólyahéten tartandó Közösségi Expón.

Ösztöndíjak, juttatások

Ösztöndíjak, juttatások

Az egyetemista élet egy sokatok számára új városban elég izgalmas és pörgős. Gondoskodni kell magatokról, meg kell teremteni a tanuláshoz és a mindennapi szükségletek kielégítéséhez elegendő anyagi forrást, amihez sokszor kevésnek bizonyul az otthonról kapott támogatás. Aggodalomra viszont semmi ok, mert az egyetem is segíti diákjait különböző módokon.

Nagyon sokféle ösztöndíj létezik, amikhez különböző módokon lehet hozzájutni. Az, hogy téged melyik érint, később kialakul, hiszen rengeteg múlik az érdeklődéseden, hozzáállásodon és a lehetőségeiden. Nézzük át a legáltalánosabbakat, amelyek mindenki számára érdekesek lehetnek. Ezeket tanulmányi, szociális és közösségi alapon lehet igényelni, és kevés kivétellel félévente egyszer pályázhatók.

Elöljáróban annyit, hogy nagyon fontos: tartsd észben a határidőket, mert az egyes ösztöndíjakhoz, támogatásokhoz szükséges igazolásokat nem mindig lehet 2-3 nap alatt összeszedni! Jó, ha ezeket már a kiíráskor elkezded beszerezni!

Szociális alapon kapható ösztöndíjak

Rendszeres szociális ösztöndíj

Rendszeres szoctámot olyan államilag támogatott, nappali tagozatos hallgatók kaphatnak, akik az egységes szociális rendszerben leadott pályázatokra kapott pontok alapján rászorulónak számítanak. Ez elsőre ütősen hangzik, de lefordítva: azok jogosultak rá, akiknek családi, anyagi helyzete rossz, nagycsaládosok, eltartók keveset keresnek, több testvér is oktatási intézményben tanul, stb. Az egyetemi egységes szabályzat és a pontrendszer letölthető a szoc.sc.bme.hu oldalról. A kapható összeg évente változik. Bármilyen, ezzel kapcsolatos kérdésedet a jutter@gtkhk.hu e-mail címre tudod elküldeni, amelyre a HK-sok fognak válaszolni.

Rendkívüli szociális támogatás

Rendkívüli szoctámot olyan államilag támogatott, nappali tagozatos hallgatók kaphatnak, akiknek szociális helyzete hirtelen megváltoztak, rosszabbak lettek. Ez egyszeri juttatás, részletes leírást pedig az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) honlapján, az ehk.bme.hu oldalon, vagy e-mailben a jutter@gtkhk.hu-ra írt leveledre válaszként kaphatsz.

Alaptámogatás

Alaptámogatásra az jogosult, aki adott képzési szinten először létesít hallgatói jogviszonyt, államilag támogatott, teljes idejű alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre vagy mesterképzésre jelentkezik be, és szociális rászorultságát igazolja, azaz I. vagy II. rászorultsági kategóriába sorolható, valamint eléri a Rendszeres Szociális Ösztöndíj minimum pontszámát. Egyszeri juttatás, alapképzésen a hallgatói normatíva 50%-a, mesterképzésen a hallgatói normatíva 75%-a.

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj

A pályázat célja a vidéki hallgatók elvándorlásának megakadályozása. Pályázni az érintett település önkormányzatánál lehet, amennyiben az csatlakozott a programhoz. Részletes információt a http://www.emet.gov.hu/bursa-hungarica címen kaphattok.

Egyéb pályázatok

A fentiek a leggyakoribb pályázási lehetőségek, ezen felül akár a saját önkormányzatodnál is informálódhatsz az egyéb lehetőségekről.

Tanulmányi alapon kapható ösztöndíjak

Mivel a tanulmányi ösztöndíjat mindig az előző félév teljesítménye szerint osztják az államilag támogatott hallgatóknak, első félévedben még nem kaphatsz, de érdemes odafigyelni a tanulmányi eredményedre. Nem kell rá külön pályázni, a HK mindenkit automatikusan bírál el. Homogén Hallgatói Csoportokat (HHCs) hoznak létre, amivel évfolyamhoz/szakhoz/elért kreditszámhoz viszonyítva állapítják meg, hogyan teljesítettetek, és eszerint osztják szét az ösztöndíjakat a hallgatók maximum 50%-a között. A megállapításhoz az ösztöndíjindexet veszik figyelembe, ami az adott félévben teljesített tárgyak kreditértékeinek és a hozzájuk tartozó érdemjegyek szorzatainak összege osztva 30-cal. A legkisebb összeg, ami kapható, 6000 Ft.

Ha a sportban jeleskedsz, érdemes megpályázni a ,,Jó tanuló, jó sportoló ösztöndíjat”, aminek az elnyeréséhez szükséges, hogy a kiváló sportteljesítmény mellett legalább 3.0-s tanulmányi átlaggal rendelkezz minden elmúlt félév során.

Kiemelkedő tanulmányi, szakmai és nyelvi tevékenység alapján elnyerhető a Szakmai Kari BME ösztöndíj és az Egyetemi BME ösztöndíj. Előbbire minden, míg utóbbira csak a tavaszi félévben lehet pályázni.

Szintén a tavaszi félévben pályázható a Köztársasági Ösztöndíj az egész éves teljesítményed alapján, ahol nagyon sokat számít a tanulmányi eredmény, a szakmai teljesítmény (TDK és OTDK eredmények, publikációk, tanulmányi/esettanulmányi versenyeken való részvétel, nyelvvizsgák), valamint a közösségi tevékenységek.

Ha már itt tartunk, halmozzuk a lehetőségeket! Végzős diákként megkaphatod a kar legjelentősebb elismerését, a Kar Kiváló Hallgatója címet, amelyet az egész egyetemi életed alatt elért tanulmányi, közösségi, tudományos és sportteljesítményed alapján nyerhetsz el.

Érdemes jól teljesíteni, és megpályázni ezeket az ösztöndíjakat, de ne csak ezek vezéreljenek! Legyél ugyanúgy aktív a közösségi életben is, hiszen a legjobb élmények ott születhetnek, ráadásul az egyetem az ott végzett közösségi munkát is díjazza.

Közösségi tevékenység alapján elnyerhető ösztöndíjak

Ha aktívan részt veszel a kar közösségi életében, Közösségi ösztöndíjra is pályázhatsz. Ez a kar körülbelül 40-50 legaktívabb tagját érinti, amit szintén a Hallgatói Képviselet ír ki és bírál el. Itt fel kell tüntetni az előző pályázati kiírás óta végzett közösségi tevékenységeidet, amiben segítségedre lesz egy általános internetes felület, amit a pályázati kiírást tartalmazó levélen keresztül lehet majd elérni.

Amint látod, nagyon sok lehetőséged lesz arra, hogy viszonylag sok ösztöndíjat „zsebelj be”, és szükséged is lesz rá, hiszen az egyetemi évek alatt annyi élményben lesz részed, amennyiben talán később sosem. Érdemes minden lehetőséget megragadni, ehhez pedig elengedhetetlen az anyagi keret…

(A különböző pályázatok elbírálása nem egyszerű folyamat, sok időt vesz igénybe, így általában a félév kezdete után egy hónappal tudod kézhez kapni az elnyert összeget. A folyamatról tájékozódhatsz a Neptunon keresztül (Pénzügyek >> Ösztöndíjak, kifizetések), ahol nyomon követheted a tételek tervezett kifizetési idejét, és a teljesítés megtörténtét is.

Kollégiumi férőhely pályázat

Ha kollégista szeretnél lenni, a kollegium.sc.bme.hu weboldalon tudsz jelentkezni, ahol egy elektronikus jelentkezési lapot kell kitöltened. Az elbírálás tanulmányi, szociális és közösségi alapon történik, de első félévedben csakis szociális alapon. Amennyiben az első félévben esetleg nem kapsz kollégiumi férőhelyet, akkor érdemes jól tanulni és aktív közösségi szerepet vállalni, mert a későbbiekben ezzel jelentősen tudod növelni az esélyedet a bekerülésre (2. félévben már közösségi, 3. félévben már tanulmányi alapon is). Mivel a kollégiumi elhelyezéshez két lezárt aktív félév tanulmányi eredménye szükséges, az első évben még nem kerülhetsz be tanulmányi alapon. A pályázatot általában januárban és augusztusban kell leadni, hamarabb, mint a többi ösztöndíjra, ezért erre érdemes külön figyelni, nehogy lemaradj róla! ;)

Néhány fontos honlapcím, amit felkereshetsz, ha kérdésed van a fentiekkel kapcsolatban: www.gtkhk.hu, www.sc.bme.huwww.kth.bme.hu, www.szoc.sc.bme.hu, vagy írj a koli@gtkhk.hu-ra!

Bármilyen felmerülő kérdés esetén fordulj bátran mentoraidhoz és a Hallgatói Képviselethez!

Ádám

Pénzügy és számvitel

Pénzügy és számvitel

A bankszektorban szeretnél dolgozni? Vállalatok költségvetését szervezni? Érdekelnek a pénzügyi és számviteli folyamatok vagy akár a könyvelés? Akkor nagyon jó döntést hoztál, amikor a BME legújabb alapszakát, a Pénzügy és számvitelt választottad.

Ti lesztek egyetemünkön a legelső évfolyam ezen a szakon, és ez rengeteg izgalommal és kihívással jár együtt. Nem lesznek felsőbb évesek, akiktől tanácsokat, jegyzeteket kérhettek, azonban mentoraitok sokat fognak tudni segíteni, mivel nagyon sok tárgyatok megegyezik a Gazdálkodási menedzsment és a Nemzetközi gazdálkodás alapszakon tanulókéval. Nemcsak tőlük, hanem a tanáraitoktól is rengeteg támogatásra számíthattok, hogy minél jobban sikerüljön teljesíteni a tárgyaitokat, ehhez azonban ajánlott bejárni az előadásokra és a gyakorlatokra, ahol megalapozhatjátok és elmélyíthetitek tudásotokat.

Az első hét nem lesz könnyű. A másfél órás előadások, a folyamatos koncentráció, a projektmunkák rengeteg kihívást állítanak majd elétek, de biztosítalak titeket, hogy hamar belerázódtok. Jövőre pedig már ti lesztek azok, akikhez tanácsért és támogatásért fordulhatnak az elsőévesek.

Az első két félévben rengeteg közös órátok lesz az NG, GM és AK alapszakokon tanuló társaitokkal, mivel minden közgazdász hallgatónak szüksége van az alapokra (Mikro-, Makroökonómia, Matematika A 1,2, Vállalatgazdaságtan), hogy utána a megfelelő szakirány felé tudjatok orientálódni. Ezen felül tanultok még Számvitel I-II-t, Vállalati pénzügyeket, Makrogazdasági pénzügyeket, illetve Vezetői számvitelt is.

Fontos tudni, hogy diplomátok megszerzéséhez rendelkeznetek kell egy általános, és egy szakmai középfokú nyelvvizsgával, utóbbit kiválthatjátok egy általános felsőfokúval. Érdemes már most végiggondolni, hogy mikor fogjátok ezeket megszerezni – egy ezen elbukott diploma senkinek sem hiányzik. No para, egyetemünk nagyon magas szintű nyelvoktatást biztosít számunkra, erről újságunk későbbi cikkében bővebben olvashattok.

Két félévnyi testnevelést is teljesítenetek kell, ha szeretnétek a diplomátokat kézhez kapni. A BME Sportközpontjában mindenki megtalálja a neki megfelelő mozgásfajtát. Felújított termek, modern eszközök és ingyenes lehetőségek vagy diákbarát árak várnak titeket a hét minden napján. További részletekért lapozz a sportról szóló írásunkhoz!

Az előadásokkal, gyakorlatokkal és ZH-kal töltött szürke hétköznapokat karunk pezsgő közösségi élete dobja fel. Az első félévben rendezett rengeteg gólya programot szervezünk kifejezetten Nektek, mint például a Gólyatábor, Gólyahét, csapatépítések, Uszibuli, Gólyabál, Gólyakarácsony és még számtalan esemény. Ezeket azért szervezzük, hogy minél könnyebb legyen a beilleszkedésetek. Az évi többszöri alkalommal megrendezett Roller bulikat sem érdemes kihagyni!

Remélem, tudtam segíteni az esetlegesen felmerülő kérdéseitekben, és találkozunk minél több rendezvényen!

Esztella, VDávid

Sport

Ne csak az agyad tornásztasd!

Az egyetemi éveitek alatt a hajnalig tartó tanulás (és bulizás) mellett sem szabad elfeledkeznetek a mozgásról és ezzel együtt egy kis kikapcsolódásról. Ebben nagy segítségetekre lesz a BME oktatási rendszere, hiszen azáltal, hogy ide bekerültetek, vállaltátok azt is, hogy legalább két féléven át rendszeresen fogtok tesi órákra járni.

Ne gondoljatok teherként ezekre az alkalmakra, hiszen akkora választási lehetőséget biztosít a BME Sportközpontja, amelyből garantáltan mindenki megtalálja a magának valót. Háromféle tesi létezik: a Testnevelés 1A (tavaszi félévben pedig 2A)  mint ingyenes,  a Testnevelés 1B mint fizetős lehetőség, valamint a Testnevelés 1C amiről a továbbiakban bővebben beszámolunk. A két félévnyi tesit ezeken belül bármilyen elosztásban teljesítheted. A többi tárgyhoz hasonlóan ezt is a Neptunon keresztül veheted fel. Ingyenes tesi keretein belül a következőket választhatod: labdarúgás, kosárlabda, röplabda, atlétika, tollaslabda, míg a  fizetősön belül olyanokkal találkozhatsz, mint az: erőfejlesztés, úszás, capoeira, társastánc, aerobic, evezés, box, falmászás, kravmaga és más hasonlóan érdekes sportok.

További információkért látogass el a www.tnt.bme.hu oldalra, majd pedig a „Testnevelés A” tárgy felvétele után vegyél részt az első héten a tájékoztatón!

A tesi órák látogatása alól felmentésben is lehet részesülni, ehhez azonban a következő 3 csoport egyikébe kell tartoznod: Teljes sportfelmentést azok kaphatnak, akik junior, vagy felnőtt válogatottak (olimpiai sportágakban), vagy a Műegyetemi Atlétikai és Football Clubban (MAFC), illetve más egyetemek egyesületeiben rendszeresen sportolnak. Ezt egyesületi igazolással kell bizonyítani. Részleges sportfelmentésre jogosultak, akik sporttevékenységüket szintén igazolni tudják, és megfelelnek a Tanszék által előírt teljesítménypróbán. Orvosi felmentést pedig az egészségügyi okokból rászorulók kaphatnak. Ezekben az esetekben azt a tesit kell felvenni, amelyik tárgykódjának 1C a vége, majd utána intézkedni a Tanszéken, ahol a fent említett igazolásokat lehet kérvényezni, illetve bemutatni.

Aki viszont nem tud részt venni a testnevelés órákon, annak lehetősége van felmentést kérni, ehhez viszont be kell fáradni a Testnevelés Tanszékre.

Ha az életedben fontos szerepet tölt be a sport, ezt versenyszerűen űzöd, és még kamatoztatni is szeretnéd, akkor az egyetem alatt sem kell elhanyagolnod, sőt... A minden évben több sportágban megrendezett MEFOB-on, azaz a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Országos Bajnokságán is elindulhatsz, ahol a BME-t képviselve mutathatod meg, hogy Te vagy a legjobb! Azonban ha nem vágysz ekkora megmérettetésre, akkor is számtalan lehetőség közül választhatsz, az egyetemi vagy kari sportnapokon is kipróbálhatod magad.

De nem csak ezen az eseményen tudsz részt venni élvezetes bajnokságokban, mivel a Diák Sportkör (DSK) is színvonalas bajnokságokat szervez a sportolni vágyó diákoknak.

Miután bemutattuk az egyetemek közötti, valamint a kari sportolási lehetőségeket, most kitérnénk a BME által nyújtott opciókra.

Egyetemünkön a Műegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC) méltán híres csapatokat nevel ki, melyek országszerte elismerést élveznek. Több sportágban is kiemelkedő teljesítménnyel rendelkeznek a MAFC csapatai. Röpiben, kéziben, vízilabdában, valamint futsalban is rendkívül jól szerepelnek, ami nem csak a tagoknak, hanem a szenzációs szurkolóknak is köszönhető.

Külön kiemelném a sportágak közül egy pár mondat erejéig a futballt. A BME villanyfényes bajnoksága már több tíz éve rendelkezésére áll a focizni kívánó embereknek. Az összes mérkőzés a Bogdánffy utcai Sporttelepen kerül megrendezésre, és mivel rengetegen jelentkeznek a bajnokságra, ne csodálkozz, ha mindig akad ismerős a helyszínen. Ragadd meg az alkalmat, és nevezz gólyacsapatoddal, vagy akár a  többi haveroddal.

Szerencsére egyetemünkön a tanítás mellett a sportol&aac